Cursuri NAUI

Povestea National Association of Underwater Instructors (NAUI) începe cu o viziune comună asupra a ceea ce ar trebui să fie un antrenament de scufundare de calitate și un angajament față de „Siguranța la scufundari prin educație” -Dive Safety Through Education.

    Scufundările recreaționale din America de Nord își urmăresc rădăcinile până în 1948, când Jacques-Yves Cousteau l-a convins pe Rene Bussoz să importe unități de respirație subacvatice pe care le-a numit Aqua-Lungs, dar abia la sfârșitul târziu al anilor '60, termenul de „scuba diver” a devenit numele acceptat pentru utilizatorii Aqua-Lung. Înainte de introducerea „Aqua-Lungs”, scafandrii care își țineau respirația erau atrași în oceane în principal pentru a vâna peștii de vânat și a colecta homarul. Aqua-Lung permitea, pentru prima dată, scafandrilor să rămână sub apă mult mai mult decât au putut pe o singură respirație. În acele zile de început, singurul antrenament pe care un nou scafandru l-a primit a fost avertismentul de a nu-și ține respirația. În anii 1950 cluburile de scufundare recreativă au fost singura sursă de instruire a scafandrilor civili, dar pe măsură ce populația de scafandri a crescut, nevoia de a codifica instruirea a crescut și ea. Jim Auxier Jr. și Chuck Blakeslee au început o revistă numită The Skin Diver (mai târziu redenumită Skin Diver Magazine) în 1951. Ei au cerut lui Neal Hess să scrie și să editeze o coloană despre predarea scuba denumită „The Instructors Corner”. Nu a trecut mult timp până când Neal a examinat instrucțiunile prezentate de alții și i-a certificat pe aceștia instructori de scufundare. El a început o nouă coloană în revistă numită „Patrulă națională pentru scufundări”, în care va publica numele acestor „instructori” pentru scufundări.

 

    Al Tillman, (în curând avea să devină instructorul NAUI nr. 1) a fost director pentru sporturi la parcurile pentru agrement din Los Angeles și a instituit un program de antrenament de scufundări sponsorizat de statul L.A. Bev Morgan, salvamar în Los Angeles la acea vreme (mai târziu va fi bine cunoscut printre diverșii scafandri comerciali și de agrement deopotrivă pentru design-urile sale de echipamente, inclusiv masca Kirby-Morgan) și Al Tillman a studiat cu Conrad Limbaugh la Scripps Institute of Oceanography în 1953. În aprilie 1955 au susținut primul curs de certificare a instructorilor subacvatici (1UICC) și au creat prima agenție civilă de formare a scafandrilor din lume. Programul  statului L.A. de certificare pentru instructori de scufudare (scuba diving) a început curând să acorde certificare provizorie instructorilor din toată America pentru a răspunde unui număr tot mai mare de solicitări. Deceniul anilor '50 a fost o perioadă de interes și creștere în participarea la scufundări recreative. Serialul „Sea Hunt” a fost difuzat din 1958 până în 1961, iar o serie de actori au devenit membri NAUI.

    „Sea Hunt” a generat interesul pentru scuba diving sub formă de activitate recreațională. Au existat, de asemenea, filme și cărți ale lui Cousteau, Hans Hass și „Mike Nelson” au atras atenția publicului larg asupra scufundărilor.

    Statul Los Angeles a fost urmat de alte agenții de certificare publică, inclusiv programul Crucea Roșie din Florida, dezvoltat de John C. Jones, Jr. și, mai târziu, în 1959, programul național al YMCA. În 1959, Patrulă Națională de Scufundare a fost redenumită Asociația Națională a Instructorilor Subacvatici (NAUI) și Hess, Blakeslee, Auxier au programt un curs de certificare a instructorilor de scufundare în anul următor.

    În august 1960, o reuniune a Societății Subacvatice din America a fost programată să aibă loc la Houston, Texas. Neal Hess i-a cerut lui Al Tillman să organizeze cursul de instructor de scuba diving. La rândul lor, l-au contactat pe John C. Jones pentru a lucra la proiect. Primul curs de certificare a instructorilor NAUI a avut loc la Shamrock Hilton Hotel din Houston, în august, cu 72 de candidați. Primul consiliu de administrație ales al NAUI l-a inclus pe Al Tillman (NAUI # 1), John C. Jones, Jr. (NAUI # 2), Neal Hess (NAUI # 3), Garry Howland (NAUI # 13), Jim Auxier, (NAUI # A4) și James Cahill, (NAUI nr. 85). A fost numit un consiliu care l-a inclus pe căpitanul Albert Behnke, Jr., comandantul George Bond, căpitanul Jacques-Yves Cousteau și dr. Andy Rechnitzer. Organizația s-a bazat în principal pe voluntari și lideri regionali precum Garry Howland și John C. Jones și în Canada, Ben Davis, NAUI # 101. Al Tillman a administrat afacerea Asociației din casa sa până când Jim Auxier și Chuck Blakeslee, NAUI # A34, au oferit un spațiu pentru birouri și un buget pentru salarii. Revista Skin Diver a publicat „Pagina NAUI” ca o rubrică obișnuită pentru a ajuta NAUI să continue să crească.

    Al Tillman a părăsit Consiliul și administrația NAUI în 1967 pentru a-și  administra asociația „Underwater Explorers Society” (UNEXSO) pe care a deschis-o în 1965 în Bahamas. A fost ales pentru o funcție creată de NAUI - Resort Branch Manager. NAUI a continuat să folosească o structură regională de manageri ca o modalitate de organizare a membrilor săi. În 1968, Art Ullrich, NAUI # 601, a fost angajat ca nou director executiv și a mutat sediul NAUI în casa sa din Grand Terrace, California,iar mai târziu a deschis birouri în Colton, California.

    NAUI nu este doar istorie; este și viitorul. NAUI este organizația membrilor săi. Asociația noastră continuă să crească pe măsură ce promovăm „Siguranța scufundării prin educație”, același motto instituit în 1960 ca principiul director al misiunii NAUI. Membrii NAUI sunt cunoscuți și respectați în întreaga industrie pentru calitatea predării lor, preocuparea pentru elevul individual și conștientizarea siguranței. Chiar dacă creștem, rămânem o adevărată asociație de membri care împărtășesc valori comune și au încredere în angajamentul celuilalt față de deviza noastră. Nu a existat niciodată un moment mai bun pentru a deveni lider sau instructor NAUI. Deoarece scufundările continuă să crească în popularitate și în număr de participanți, decizia dvs. de a câștiga dreptul de a vă alătura NAUI va fi una pentru care puteți fi întotdeauna mândru.

 

In Romania un centru de scufundari NAUI gasiti in Bucuresti la adresa: http://www.scubadiver.ro

Cursuri NAUI

Filtre active